Preventivmedel

Dethär med preventivmedel är så svårt, alla reagerar ju olika och det är svårt att veta vad som funkar bäst på just mig. 
Jag har alltid kört med kombinerade ppiller, men nu när jag varit utan ppiller ett tag och nu börjat igen märker man biverkningarna som jag inte trodde berodde på pillrerna. 
Jag har humörsvängningar varje dag, det kommer som en varm känsla i kroppen där man bara känner sig irriterad och negativ. Det påverkar både förhållandet och hur jag mår. Man känner sig mindre lycklig när humöret hela tiden går upp och ner. För några veckor sen när jag inte hade nåt preventivmedel va jag bara irriterad av riktiga anledningar haha. Nu kommer det från ingenstans och man kan bli orriterad och arg för små små saker. Sambon känner ju plötsligt jag är arg hela tiden, och så vill jag ju inte han ska se mig :) Läste om de olika preventivmedel som finns och det enda som inte innehåller hormoner verkar va kopparspiral, det kanske är nåt? Eller ppiller med bara ett hormon. Dela gärna med er vad ni använder och vad ni har för biverkningar. Jag har hellre mellanblödningar, minskad sexlust eller mer mensvärk än dessa humörsvängningar. 







Kommentarer
Dani

Jag äter cerazette som ska vara de säkraste av mini piller. De innehåller bara ett hormon gestagen och inte östrogen . Min kropp klarar inte av östrogen ppiller , jag mår bara illa och blir extra go och glad om rumpan ^^ pstav ska vara av samma typ fast då utsöndras en jämn dos av hormon hela tiden .

Svar: ah cerazette har jag läst om. De borde ju påverka än mkt mindre än kombinerade ppiller. gäller väl bara att ta pillrerna helst samma timme varje dag för bästa skydd. får du regelbunden mens eller har du mellanblödningar? Sorry för kanske en för privat fråga :)
Malin

2013-10-14 @ 14:08:07
E

Jag har testat kombinerade jag med, Yasmin och sen Zoely och det var typ sämsta beslutet att ens börja känner jag så här i efterhand. Fick massor av biverkningar och nu kör vi på kondom vilket i jämförelse är toppen! Visst kan det bli lite krångligare men är man bra på det och väljer en sort som inte luktar så mycket gummi tänker man inte på det. Har hört från vänner att p-ring eller kopparstav också är bra. Många blöder mer med kopparstav men det brukar bli bättre efter några månader när man haft den tydligen.

Svar: Jag funderar lite på om man bara ska köra med den hederliga kondomen :P Då stoppar man inte in nåt konstgjord i kroppen. Vi har aldrig haft med kondom så vi kan ju testa det först. Är väl mest negativt för killen, för mig är de ingen skillnad :)
Malin

2013-10-14 @ 14:59:58
Mikaela

Jag satte in en koppar-spiral i Tisdags.
Jag kände precis som dig att allt som innehåller hormoner påverkade mig negativt, och jag vill ju vara en glad och lycklig mamma och flickvän :)
Insättningen kändes litegrann, men inte värre en förlossningen ;) och den kostade bara 200kr.. Hellre lite ökade blödningar är konstanta hormonsvängningar :D

Svar: ja för jag tror att jag med påverkas av hormoner. Gjorde det väldigt ont eller hur kändes det ungefär? Är lite orolig hur de känns o sätta in. Ja hellre mkt blödningar än humörsvängingar. Det som är psykiskt jobbigt är ju mkt värre.
Malin

2013-10-14 @ 16:04:19
Mikaela

Jag slappnade av allt jag kunde och andades typ "in genom näsan, ut genom munnen"-andning för att inte tappa fattningen. Jag ska inte skrämma upp dig då det känns olika på alla :)
Du har klarat en vaginal förlossning, då klarat du att sätta in en spiral :D Det går så fort också, så om det mot all förmodan skulle göra skit ont så går det över fort :)
Jag röstar för spiral eller kodis!
Lycka till :)

Svar: ja bara de inte är värre än en förlossningen :P Tror de lutar åt kådis, för mig är det iaf det bästa :)
Tack! :)
Malin

2013-10-14 @ 16:13:19
Dani

Ingen fara :) Jag har ingen mens alls med cerazette vilket egentligen är hela tanken med dem. Det är mer om jag typ glömt piller vid typ magsjuka eller nått, då kan jag få en mellan blödning. Med cerazette har du längre glömske marginal än de vanliga mini pillrena så egentligen är dem inga mini piller enligt min barnmorska. Så det att man måste ta samma timme varje dag är engetligen bara till mini piller då dem bara har 3 h glömske marginal . Tror cerazette har 11h

Svar: Ja men det är ju skönt o slippa det!
Du känner inga humörsvängningar då?:)
Malin

2013-10-14 @ 17:50:38
Dani

Jagade hemska humörsvängningar med kombinerade ^^ men dessa är de enda som funkat bra på mig, sen tycker jag det är skönt att slippa oroa sig för blodproppar. Deltan ju vara väldigt olika det där hur man reagerar men dem här äter du varje dag , inga sockerpiller eller uppehåll för mens. Jag känner mig helt som vanligt med dem utan några krämpor :)

Svar: Det är ju perfekt! :) Skönt att slippa mensen med! De lär iaf va bättre de jag har idag. Har alltid trott de funkat bra på mig men nu märkte man ju stor skillnad från när jag inte tog dom.
Malin

2013-10-14 @ 19:04:33
Carro

Jag har provat det mesta och så länge det är ett homon inblandat så kommer ditt humör påverkas vare sig du är fullt medveten om det eller inte. Pstav/cerazette är det som för mig fungerat allra bäst och i princip smärtfritt då jag tom sluppit mens i över 5år (låt inte det lura dig det är INTE bra för kroppen vad än alla säger då de blir ärr på äggstockar och som senare kan bli cystor) hur som större delen av alla tjejer i min närhet har tillslut valt kopparspiral och alla är otroligt nöjda. Enda man hört är att vissa menstruationer kan vara rikligate men med tanke på att de slipper alla hormoner säger faktiskt alla att det är värt det :-)

Har suttit och läst och vart hos otaliga läkare så skulle kunna skriva en bok haha

Lycka till :-)

Svar: ja de är nog inte värt o blanda in hormoner kanske om jag nu redan vet jag blir påverkad. kopparspiral eller kondom är nog det bästa! :)Tack för råden!
Malin

2013-10-14 @ 20:48:47
Dani

Fast det där med cystor på äggstockarna stämmer inte , snarare tvärtom så hjälper ppiller till att motverka uppkomsten av dem....

" Hos p-pilleranvändare förekommer mindre myom, endometrios och äggstockscystor än hos icke-användare. Också risken för bäckeninflammation är lägre hos p-pilleranvändare."

Källa :
http://www.yths.fi/sv/halsokunskap_och_forskning/halsodatabanken/88/p-piller

"En del får cystor flera gånger, andra får det aldrig, men de flesta får en cysta någon gång i livet. Det är väldigt ovanligt att tjejer som äter p-piller drabbas, eftersom p-piller rubbar hormonbalansen som styr ägglossningen och bildandet av cystor."

Källa: http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/kropp-och-halsa/cysta-pa-aggstocken-8

"och har besvär av dem kan man få förebyggande behandling i form av så kallade kombinerade p-piller eller p-spruta. De hindrar ägglossningen och på så sätt förhindras bildandet av cystor"

Källa: http://www.1177.se/Vastmanland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Cystor-pa-aggstockarna-/

"Eftersom utvecklingen av cystor är ett led i äggstockarnas funktion som äggbildare och hormonproducenter utvecklas de vanligen under de år då kvinnan har ägglossning och menstruation.

Och, tvärtom, är cystorna ytterst sällsynta bland kvinnor som använder p-piller, som fungerar just genom att dämpa den naturliga äggmognads- och ägglossingsmekanismen. P-piller kan till och med ibland användas för att förhindra utveckling av cystor hos kvinnor som är speciellt benägna för detta."

Källa : http://m.netdoktor.se/kvinnlig-halsa/artiklar/cystor-pa-aggstockarna/

2013-10-14 @ 21:40:49
Jojo

Jag hade p-stav under två års tid och tyckte det var jätteskönt att slippa komma ihåg att ta piller varje dag. Hade inga humörsvängningar eller andra problem med den, det enda jobbiga var att jag hade mens väldigt ofta och väldigt oregelbundet. Så till sist tröttnade jag och tog ut den och nu har jag köpt en p-dator istället som jag precis börjat använda. Får hoppas att den funkar bra :)

Svar: Ja helst vill man ju slippa mellanblödningar.
Vad är en p-dator?:P eller du skrev kanske fel :)
Malin

2013-10-14 @ 23:04:25
Carro

Dani, kombinerade p-piller hjälper till mot cystor men minipiller (de piller med endast ett hormon) kan orsaka cystor vilket är helt ofarligt, lite smärtsamt bara.

Men det är just när mensen försvinner vad jag förstått. Jag har nämligen det just pga minipiller eller "östrogenfritt p-piller" som cerazette kallas. Såklart inte alla som får men bloggaren Kenza råkade ut för det för några år sen bland annat :-)

Hur som min personliga åsikt är att om du känner av det redan och inte trivs så satsa på hormonfritt :-D

2013-10-15 @ 05:37:18


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Fitnessmom

Work for it!

RSS 2.0