Jämnställdhet?

Det här med jämnställdhet och barnuppfostran verkar vara ett känsligt ämne för vissa. Är medlem på libero.se och brukar vara inne på deras forum.
När man skriver att man tog reda på könet dels för att kunna planera bättre och pga nyfikenhet är det fel och såna som jag som ger ojämnställdhet i samhället. Jag förstår inte riktigt hur man kan dra det så långt. För det första tycker jag Sverige är ett väldigt jämnställt land så man ska nog inte överanalysera allt.

Bara för man gillar ett visst mode till killar betyder det inte man inte står för jämnställdhet, eller om man gillar att klä sin dotter med söta klänningar ska inte det va fel. Alla gör som de vill och man måste inte klä sina barn i unisex kläder för att va en bra förebild/ mamma. Varför inte inse att män och kvinnor är olika och uppskatta våra olikheter. Det ena könet är inte mindre värt för det.
Jag skulle iaf inte klä vår Vincent i spetsklänningar bara för att inte leda in han in i ett spår där killar måste leka med bilar och tjejer med dockor. De får leka med precis vad de vill men jag ska kunna klä vår bebis så som jag vill. Hur kan kläder och inredning på ett bebisrum ens störa människor. Finns det inget bättre o klaga om ;)

Sen förstår jag inte varför det känns så tabu att ta reda på könet. När jag säger vi vet könet till folk i vår omgivning höjer de på ögonbrynen eller blir jätteförvånade.
Sen tror jag inte på att förlossningen blir enklare för man har sparat den överraskningen. Man lär bli lika glad oavsett om man vet kön eller inte. Är så mycket andra känslor som ska in så könet är bara en liten del av allt :)

Men jag tror det är tabu för vissa tror att man ska tycka mindre om sitt barn om det är ett visst kön. Men de flesta tar reda på könet av ren nyfikenhet, jag hade känt lika mkt glädje om det är en flicka.
Sen har det hjälpt mig att knyta an med bebisen i magen när man "vet" det är en pojke. Vi kallar han Vincent och folk brukar fråga hur Vincent mår osv. Sen tänker jag ändå ibland att det kan ju va en liten Melissa där inne med, bara man förbereder sig på det och inte är helt och hållet inställd på en pojke.

Just detta med föräldrarskap finns det sååå mkt åsikter om. Blev även ifrågasatt när jag sa jag gärna hade velat ha ett heltidsjobb efter mammaledigheten. Kändes som de trodde jag inte vill vara hemma med bebis utan bara vill ha pengar.
Men och andra sidan vill jag nog jobba som jag gör idag den första tiden efter mammaledigheten så man kan va hemma lite mer. Men sen vill jag ha ett heltidsjobb. Tycker det är jättejobbigt och behöva gå på akassa och gå till arbetsförmedlingen och va beroende av dom. Vill klara mig själv och jobba ihop min lön.




Giggs passar i rosa iaf :)



Kommentarer
Mrs V

Jag tycker också man drar det för långt. De enda som sätter kategorier är vi vuxna.. om du klär ett barn i flick eller pojkkläder, det är en reflektion vi vuxna har.
För barn är det kläder.. tills dem lär sig det vi gör.. kategoriserar.
Om en pojke går i "pojkkläder" och aldrig ngågon eller att det ens finns en sådan kategori i samhället.. då skulle han ju ine lära sig att det är "pojkkläder".

Man får klä barnen hur man vill tycker jag, trivs en pojke i grabiga kläder låt han, trivs han i flickkläder, låt han.. same med tjejer.

Vi vuxna är väldigt inramade och ser saker och kategoriserar allt.

Men man skulle kanske bara skita i det och bara låta saker komma som de gör.
Jag har alltid varit väldigt flickigt och fått vara det, min syster väldigt pojkig och fått vara det.. min mamma har aldrig brytt sig... kläder är en för liten sak att lägga värde i... jag har sett bilder på mig som barn och frågat "hur faaan ser jag ut mamma, vf lät du mig gå klädd så"
Då svara hon bara "ja vadå, du ville ha det och va glad.. lät jag det va"


Nej, jag tycker kläder, leksaker etc är småpotatis som ine är värt lägga energin på...finns viktigare saker i livet att upplysa och lära barnen om :P

2013-03-23 @ 07:53:30
URL: http://boobluscious.blogg.se
Belovely

Ne de borde finnas viktigare saker att haka upp sig på.
Som bebisar kan ju inte välja kläder själv o då är de ju klart man köper de plagg man själv tycker är fina.

Om folk ska va nöjda så ska man klä båda könen likadant, alla ska va en hen o behandlas exakt likadant. Men tror mänskligheten skulle gå under då. Kvinna och man behöver varandra för vi är olika och man ska uppskatta våra olikheter. Inget kul om alla va likadana o klädde sig likadant.

2013-03-23 @ 10:42:38
URL: http://belovely.blogg.se
Mrs V

Aah precis och är inte hela grejen med jämnställdhet att trots olikheter så får alla samma rätt till samma chanser i livet.
Jämndställdhet handlar (iaf inte för mig) o m att göra alla likadana och därför behndlas man likadant.

Hur olika vi än är så får man samma chans och det är jämnställdhet.

Märker många som är väldigt emot att flickor är väldigt flickiga.. många föräldrar tycker det är heskt och säger flickorna präglas hur en flicka ska vara...
Men om man tvingar dem spela fotboll, bara bära byxor etc.. vingar man inte dem också då in i en roll?

Släpp det och låt individen själv få växa in i vem hon/han är som person...

Tur jag inte ska bli mamma... hade varit lika kucko som min mamma.. lika "hippie" och struntar i alla jävla klädeskoder etc.
Minns min lillebror ville ha min kjolar iband.. då fick han ha det, mamma tänkte inte ta den diskussionen om att han är en pojke... va han glad så va han glad.
Men folk reagerade när mamma kom med en son som hade kjol på sig.
Minns ås väl folks kommentarer och spydigheter... men hon har aldrig låtit samhället bestämma oavsett va andra vuxna sa.

Tror jag ahde blivit så med.. fast å andra sidan så börjar det bli ändringar med i folks åsikter och syner men vi har endå fortfarande långt att gå..

Svar: Jag tror de är viktigt o låta barnet få välja vad han vill göra och ha på sig. Känns som många mammor har så mkt åsikter om andra mammor. Bättre de sköter sitt i sina barn än lägga sig i hur andra gör. Alla barn är olika och man vet nog själv bäst vad som är bäst för sitt eget barn.
Men det stämmer nog att folk behandlar tjejer och killar olika, de kanske pratar på ett visst sätt med flickor och kanske ser killar som lite tuffare. Men ser inget fel i det för vi är olika. Annars hade det bara funnits ett kön
Malin

2013-03-23 @ 13:04:07
URL: http://boobluscious.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Fitnessmom

Work for it!

RSS 2.0