Aloo Palak

Ikväll testade jag ett annat indiskt recept - Aloo Palak. Fy vad gott det blev, smakade nästan som på restaurang.
Det är liite för beskt men jag tror det beror på ingefäran, tar nog ytterligare lite mindre nästa gång. Sen läste jag att man kan lägga i vitlöken och ingefärgan med de krossade tomaterna, då ska de inte bli lika beskt. Men det va inte alls så farligt denna gång. Jag tog lite mindre kryddor än receptet och sen la på lite i slutet om det behövdes, bättre det än att man tar för mycket på en gång.
 
Det jag har strukit över är vad jag inte hade hemma och som jag inte tog med i grytan, istället för spiskumminfrön tog jag vanlig mald spiskummin. Så det blir gott även utan dessa kryddor.
Tänk på att receptet är för 10 personer, jag gjorde hälften och det blev 5 portioner exakt.
Ett annat tips är att koka potatisen lite innan du lägger i det i grytan, annars måste den stå och koka jättelänge.
 
Den blev inte så ljus som på bilden, ser mycket godare ut i verkligheten :)
 
 
Recptet har jag tagit från www.javligtgott.se

Aloo Palak för 10 personer.

2 paket fryst spenat á 450 g st (hackad eller hel spelar ingen roll, ta det du vill ha)
2 paket passerade tomater á 400 g st
5 dl matlagningsgrädde
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 bit färsk ingefära
2 urkärnade röda chilis
2 tsk spiskumminfrön 2 tsk spiskummin
2 tsk hela bruna senapsfrön
1-2 msk korianderpulver
1-2 msk garam masalapulver
1-2 msk mald gurkmeja
1-2 tsk cayennepeppar
ev. extra mald spiskummin och extra av alla andra kryddor efter smak.
600 g fast potatis
2 burkar kokta kikärtor
5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar

 

Börja med att hacka löken, vitlöken, ingefäran och chilin. Stek allting på låg värme i ca 10 minuter i smör eller olja (jag rekommenderar en stor klick smör!) i en stor gryta, gärna av järn, så att smakerna blir milda och löken blir genomskinlig. Höj därefter värmen, lägg i de hela kryddorna och låt dem fräsa med och bryn allting en aning. Lägg därefter i resten av kryddorna och låt steka med ett litet tag till. Häll i tomaterna, spenaten och vattnet och låt koka utan lock i ca 20 minuter. Det kan skvätta ganska mycket i början, men så fort spenaten och tomaterna sjunkit ner en aning slutar det och kokar lugnare. Det är viktigt att inte ha lock på när man kokar spenat, för då missfärgas den och blir tråkig och grågrön.

Hacka och skölj undertiden potatisen och kikärtorna. Du vill ha potatisen i ca 3 x 3 cm stora bitar. När grytan har kokat i 20 minuter lägger du i potatisen och låter den koka med. Passa på att smaka av grytan och krydda ev. mer om det behövs. Koka i ungefär 20-30 minuter till tills potatisen nästan är genomkokt och häll i kikärtorna. Låt koka i fem mintuer till, blanda ner grädden, mer garam masalapulver och färsk koriander. Låt dra på eftervärmen i några minuter och servera sedan tillsammans med bröd, en raita gjord på yoghurt, en stor grönsallad och basmatiris. Riset är inte nödvändigt om du har mycket potatis i grytan och ett gott bröd, men många tycker att det är lite ovant utan.

 



Kommentarer
Jojo

Det verkar jättegott!! SKa jag prova nån gång =)

2013-01-28 @ 16:07:50
Belovely

Det kan jag rekommendera :)

2013-01-28 @ 16:35:40
URL: http://www.belovely.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Fitnessmom

Work for it!

RSS 2.0