Föräldrarpenning

Det här med föräldrarpenning är väldigt komplicerat och invecklad i början. Nu har jag läst på en hel del om allt som rör föräläldrarpenningen, för jag vill verkligen ha kontroll och veta saker. Annars blir jag orolig och stressad.
Tycker denna guiden va superbra för er som också är osäkra om föräldrarpenningen:
 
http://foraldrautbildning.forsakringskassan.se/EW_foraldrapeng.htm
 
På den guiden va det första stället jag läste att man grundar sin SGI från heltidsjobbet sålänge man har stämplat upp till heltid och trots om man har ett deltidsjobb efter heltidsjobbet. Så nu känns det tryggt att det är så och att de inte bara sagt det över telefon. Tycker de borde stått tydligare på FK:s hemsida för där står det inget om hur det funkar med ett gammalt heltidsjobb och hur man kan spara SGI från det.
 
Så nu har jag skrivit ner en lista över vad jag behöver göra så föräldrarpenningen blir klar.
 
  • Skaffa e-legitimation, har nu laddat ner "mina sidor" appen och "BankID" appen så jag kan planera min föräldrarledighet utan behöva skicka in massa intyg osv. Måste bara skaffa ett BankID på min bank.

 

  • Idag har jag fått hem en annan blankett jag skulle fylla i till FK. Så kommer fixa det när jag kommer hem och skicka den imån tsm med mitt arbetsgivarintyg.
 
  • Kontakta vår kommun att jag och sambon ska ha gemensam vårdnad. Om man inte är gift skrivs all vårdnad automatiskt på mamman.
 
  • Min sambo måste beställa en inkomstblankett och sen skicka in till FK så de vet vad han ska ha för ersättning. Även ansöka om tillfällig föräldrarpenning för de 10 dagar i samband med födseln.

 
 
Det är det jag ska göra nu, sen är det väl bara att vänta tills de vet vilken ersättning jag ska ha, sen får vi börja planera dagarna. Tror att sambon kommer ta ut sina 10 dagar och sen tar han kanske 8 veckors semester eller mer. Sen kommer jag va hemma och ta över hans dagar förutom de 60 som inte går ge bort.
Beroende på hur mkt jag får i ersättning vill jag helst ta ut 5 sjukpenningdagar, sen efter 180 dagar är förbrbukade så kanske jag tar 5 sjukpenningdagar och 2 lägstanivådagar, får se hur långt det räcker och hur mkt man klarar sig på. Vill hellre va hemma lite längre och få mindre i inkomst, sålänge man klarar sig på den. Annars får det i värsta fall bli 7 ersättningsdagar i veckan.
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Fitnessmom

Work for it!

RSS 2.0