Smaka på allt
Med risk för att låta som en pretto-tant "på mitt BVC" så säger dem att man ska vänta med smakisar tills dem är 6 månader.. Tydligen det "nya rätta".. sen får man väl känna av lite själv hur man tycker sitt barn fungerar :)
Men man kan prova lite gröt med fruktpureer på (någon msk totalt) eller lite potatismos.. Sånt som är gott och puréit helt enkelt :)
Vår son hade en period runt 4 mån då han gick upp dåligt i vikt. Bvc tyckte vi kunde testa introducera gröt och smaksensationer då. Han fick endast nåt kryddmått puré efter att han ammats eller fått ersättning. Han älskade sötpotatis och majspuré och även nån med broccoli och pasta. Vi köpte Hipps barnmatsburkar just för att de är ekologiska. Men självklart ska du göra egen mat om du känner att det känns bäst! :)
Det är inga konseveringsmedel i barnmat. Det FÅR inte vara det enligt Livsmedelsverket. Maten konserveras med tryck och blir då vaccumförpackade
Det är inte farligt att äta färdig barnmat. Nivåerna av miljögifter som tillåts är lägre än vid vanlig mat, så om du inte odlar egna grönsaker som du gör puréer av, så är det nyttigare med färdig mat. De är dessutom berikade med järn som är viktigt att barn får i sig. Men det bästa är att variera mellan hemmagjord och olika färdiga, så att de inte bara fastnar för en smak (som kanske innehåller mer av ett visst miljögift) och risker att bli kräsna. Från 4 mån får man börja vänja barnen med små smakportioner (kryddmått). Först vid 6 mån går det att trappa upp till hela mål. Sen är det bra att vänja dem vid gluten medan de ammas. Detta är information vi fått från BVC och enl Livsmedelsverket.