Vacker

Det går inte ta misslyckade bilder på Vincent. Han va supergnällig när jag fotade han igår men man får alltid till massa bra bilder :) Han har fortfarande väldigt blå ögon så jag tror det kommer fortsätta va blå. Han måste fått det från sambons pappa :) Vilket är rätt kul för han är den enda av hans syskon som har blå och jag har för mig han har typ 7 systrar? Men tror vårt nästa barn får bruna ögon och kanske liknar mig mer, (önsketänkande), men jag tror inte jag kommer få en dotter trots att jag helst velat ha en son och en dotter om man fått välja. Men det blir smidigt om det blir en pojke till så kan han ha alla Vincents kläder och ha hans rum :)
Och ja, jag klär en pojke i "pojkkläder" och flickor i "flickkläder" och inreder rum efter kön. Sen om Vincent gillar rosa sen har jag inget problem ge han rosa kläder. Skulle dock aldrig klä han i klänning.
Har läst massa diskutioner om att det är fel att bara köpa blått till kille eller att ens ta reda på könet så man kan inreda bebisrummet efter könet. Jag ser inte det som att sätta barnet i olika fack utan män och kvinnor är olika och kommer alltid vara, däremot ska alla behandlas lika då alla är lika mycket värda. Men de som tycker detta är fel, skulle de sätta på en klänning på sin son? Eller köpa högklackat? Måste allt vara så neutralt för det ska va okey. Jag älskar klä Vincent i tuffa pojkkläder, och om jag haft en dotter hade jag köpt massa söta hårband och klänningar och inrett rummet helt annorlunda, säkert gjort ett prinsessrum. För hur många killar vill vara en prinsessa?..
 
 
 
 


Kommentarer
Ida

Går att beställa träningstajtsen från Gina nu ;/)

Svar: hehe jag såg det så ringde Gina tricot direkt. De trodde de skulle få in de imorgon så ska ringa dom imånbitti. Hoppas de får in dom så jag har dom imån ^^
Malin

2013-09-03 @ 13:48:39
URL: http://idolinaa.wordpress.com
Ida

Jag klickade hem mina visste inte man kunde boka i butik men får dem nog i morgon surt med frakten bara ;-)

Svar: det går inte boka men ringer o ser om de finns i butik imån så kan jag dra ner o testa dom. är lite osäker vilken storlek jag ska ha :) Men hade varit säkrast o beställa på nätet :P
Malin

2013-09-03 @ 14:25:51
URL: http://idolinaa.wordpress.com
Anna

Gud så söt han är! Riktigt litet charmtroll :)

2013-09-03 @ 20:25:24
Hanna

Malin, det är just det som är problemet, kanske vill många pojkar jättegärna vara/leka prinsessa men för att samhället säger att det är fel, får dom aldrig utlopp för denna fantasi.

Vi som har det synsätt du pratar om anser att det är fel att stöpa ALLA barn i samma mall bara för att du tillhör ett visst kön. Föränklat: Om du är pojke – ska du vara tuff, stark, modig. Om du är flicka ska du vara söt, duktig, omhändertagande. Detta innebär att människor vars personlighet inte stämmer överrens med dessa attributer ändå från dagen dom föds blir uppfostrade att på så vis ska dom vara, kan känna sig väldigt fel och det kan visa sig i form av depression, dålig självkänsla, etc.

En pojke kanske är väldigt känslig och mjuk som person men lär sig tidigt att det är inte hur pojkar ”ska” vara. Flickor blir hetsade till att vara söta, genom att kläs i gulliga prinsesskläder. Pojkar blir hetsade till att vara tuffa, dom kläs i tuffa kläder redan som spädbarn, dom lär sig att gråta är fel/pinsamt som pojke, dom ska vara modiga och självständiga, inte prata om känslor. Män begår självmord i stärre usträckning än kvinnor idag, jag tror ABSOLUT att det har att göra med hur dom uppfostras. Många killar får hålla inne med sina känslor för att dom lär sig att göra så.

Tjejer har idag ofta låg självkänsla och är extremt utseendefixerade och missnöjda med sitt utseende. Jag anser att det ABSOLUT är ett resultat av att flickor och tjejer hela deras uppväxt får höra, se och märka hur viktigt deras utseende är. Om du enbart klär dom i prinsesskläder kommer dom att få höra många, många fler kommentarer om hur söta dom är. Och då lär man sig att vara söt är väldigt viktigt, och man törstar efter bekräftelsen att man är söt.

Det vi menar på är att självklart kan du klä dina flickor i prinsesskläder, och pojkar i tuffa kläder. MEN helst inte ENBART, varför inte variera! Hur du klär dina barn kommer göra skillnad i hur andra människor bemöter ditt barn, och ditt barn snappar upp detta omedveted eller medvetet. Klä din pojke i mjukare kläder ibland=människor bemöter honom på ett mjukare sätt. Klä din flicka i tuffare kläder ibland=människor bemöter henne på ett tuffare sätt. Barnet lär sig att det är okej att vara mjuk, OCH tuff. Vilket det självklart är, hoppas jag att du håller med om – oavsett om du är tjej eller kille!
Enligt min åsiket borde vi alla försöka genom framförallt uppfostran men även kläder (eftersom att, som sagt, hur vi klär oss förändrar hur andra människor bemöter oss) att ge våra barn möjlighet att utveckla alla sidor i sin personlighet, och att dom vet att det är helt okej att vara en tuff ELLER söt pojke, eller en söt ELLER tuff flicka. Det vinner vi alla på!

Självklart är detta väldigt föränklat, det finns ju tusen fler personligheter än söt/mjuk och tuff, men jag jämför just dom för att det ska bli enklare att förstå mitt synsätt.


Svar: Hej!Jag håller med dig det du skriver. Fast jag menar inte att jag skulle uppfostra vimcent o va tuff utan att det är okey att gråta och visa känslor. Sen kommer han ju inte bara ha tuffa kläder för han är kille men menar jag aldrig skulle klä han i klänningar, strumpbyxor osv då jag anser de vara till just tjejer.
Sen tror jag inte kläder och leksaker påverkar barn speciellt negativt utan hur föräldrarna är som person och hur vi uppfostrar dom. Tror inte Det för nåt om vi bara skulle klä Vincent i jeans o piketröjor ger en negativ effekt, bara om man är extrem som tex de som sminkar sina 3 åringar o låter de tävla i skönhet. DET tror jag har en väldigt negativ effekt. Känner bara att många har tagit dethär till överdrift som säger det är fel såfort man köper nåt blått bara för det är en kille. Bättre o lägga sin energi på hur föräldrarna uppfostrar sina barn än vad vi köper till dom. För jag kommer inte bara köpa "pojkleksaker" utan jag märker ju vad Vincent gillar sen då alla är olika. Huvudsaken är att visa att alla är lika mkt värda och att de inte måste va på ett visst sätt. Ser inte de som tufft att leka med bilar så därför tror jag inte sånt påverkar.
Malin

2013-09-04 @ 04:23:23
Hanna

Hej igen!

Jag förstår hur du menar, och kan förstå att man kan tycka att det gått till överdrift också, men jag tror att många missat att genusförespråkare pratar inte om föräldrar som klär sina killar i piké och jeans då och då, utan föräldrar som konsekvent klär sina pojkar i typiska ”tuffa” killkläder, BARA uppmuntrar batman och krigslekar, och om pojken i fråga tex frågar i affären efter en docka, eller ett rosa plagg för att det är hans favoritfärg, så nekar man dom ”för det är inte för killar”. Det vi menar på är att endast uppmuntra ett visst betéende vilket kan leda till negativa effekter i framtiden. Istället för att uppfostra till två möjligheter: tjej (söt), eller kille (tuff), kan man uppfostra till hundra möjligheter, söt tuff varm kall hård snäll envis blyg, både för killar och tjejer. Förstår du hur jag menar? Det genusförespråkar försöker tackla är framförallt föräldrar som inte ser några nyanser mellan tjej och kille, utan endast kille-batman, tjej-prinsessa. Självklart borde ingen klankas ner på för att den köper blått ibland eller rosa ibland, det är det verkligen inte fel på.
Sen att kläder inte påverkar barn negativt håller jag inte med om, som jag skrev tidigare bemöter man människor olika beroende på deras klädsel i allra högsta grad. Tänk dig själv om du möter en man med kostym, samma man i trasiga kläder, samma man i klänning. Du skulle tänka om och bemöta den personen helt olika beroende på den personens klädsel. Samma med barn, klär du din dotter i prinsessklänning, eller i jeans och tshirt, kommer hon att bli olika bemött och bli olika påverkad.

Jag tror också att det är värre med flickors klädsel, personligen skulle jag aldrig ENDAST sätta på min dotter rosa kläder som är typiskt tjejiga med glitter och prinsessor osv, (jag skulle inte ens uppmuntra dessa kläder alls för det kommer resten av samhället göra så bra ändå) ENBART av anledingen att jag vet vilken slags uppmärksamhet hon kommer att få, många kommentarer om hur söt hon är, vilket kan ha en negativ effekt på hennes självkänsla långtidsmässigt. Jag vet själv om jag tar på mig något vackert och får många kommentarer om mitt utseende så blir jag mer medveten om mitt utseende, samma händer ju med små flickor, och dom kan i tidig ålder bli beroende av den bekräftelsen, att få höra att dom är söta. Därför tycker jag att det är superviktigt att variera med klädseln och leksaker massor, inte enbart prinsessor/rosa/barbie utan även andra slags färger/leksaker/kläder! Så det är inte allt eller inget, utan mer: mer av allt möjligt. Om det ”make:ar sence”.

Som du märker tycker jag detta är en intressant debatt, tack för att du tog dig tid att svara! 

Svar: Jo jag håller med om det du säger, man bör nog inte enbart köpa tex tuffa kläder till pojkar o enbart vackra söta kläder till tjejer för då blir det nog som du skriver att de förväntas va tuffa/ söta. Sen är de svårt med kläder med för de finns väldigt lite neutralt. I tjejavdelningen är det bara spets, glitter, klänningar osv och till killar är det antingen bilar på eller nån superhjälte.
Hehe ja idealet kan ändras helt och då kanske det är killarna som har klänning istället, who knowes?:)
Malin

2013-09-04 @ 10:39:41
Hanna igen :)

Sen att du inte vill klä Vincent i klänning och strumpbyxor är ju helt OK förstås, det är ju dagens ”ideal”. Jag skulle i dagens sämhälle inte heller klä mina pojkar i klänning, för att det är inte socialt accepterat, och självklart vill man som människa smälta in. Men jag tycker det är viktigt att komma ihåg att denna åsikten om kläder är en social konstruktion, det är ingen sanning. För 150 år sen var det inte socialt OK för kvinnor att ha på sig byxor. Om 150 år kan det mycket väl vara socialt OK för män att ha klänning på sig. Den som lever får se! :)

2013-09-04 @ 10:56:55


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Fitnessmom

Work for it!

RSS 2.0